Sepp Blatter se confruntă cu interdicția de viață din fotbal pentru plata lui Michel Platini

Se consideră că sancțiunile recomandate se bazează pe afirmația că Platini a acceptat să întreprindă o acțiune specifică în schimbul sumelor de 1,35 milioane de lire sterline pe care le-a primit cu puțin timp înainte ca Blatter să fie reales pentru un al patrulea mandat. La acea vreme, elveția se confrunta cu o provocare potențială pentru președinția Fifa de la președintele Confederației Asiei de Fotbal, Mohamed bin Hammam. Platini și Blatter au acceptat că nu există niciun contract scris pentru plată, despre care se spune că este legat la lucrările întreprinse de Franța în calitate de consilier special al lui Blatter între 1998 și 2002, dar au negat greșelile.Platini a pretins că Blatter ia spus în acel moment că Fifa nu și-a putut permite să-l plătească, în ciuda faptului că organul de conducere a făcut 78 de milioane de lire sterline pentru acel ciclu de patru ani și nu a vrut să-și rupă structura salarială. avocatul propriu a confirmat marți că bratul de anchetă al comitetului de etică a recomandat o interdicție pe viață și că Guardian înțelege că se solicită aceeași sancțiune împotriva lui Blatter. Decizia finală va fi luată de judecătorul german, Hans-Joachim Eckert, în urma unei audieri personale care va avea loc luna viitoare. Atât Blatter, cât și Platini au declarat că au crezut că contractul lor verbal este legal conform dreptului elvețian . Cu toate acestea, legea elvețiană plasează o limită de timp de cinci ani pentru astfel de plăți.Faptul că plățile nu figurează în conturile FIFA se crede că fac parte din cauza împotriva lor. Fifa candidați la președinție: poate oricare dintre acești bărbați să curețe fotbalul mondial? | Owen Gibson Citiți mai mult

Pe lângă presupusa corupție, acuzațiile se bazează pe alte patru încălcări potențiale: gestionarea defectuoasă, conflictul de interese, contabilitatea falsă și necooperarea cu comitetul de etică. Procurorul general elvețian investighează dacă sumele de 1,35 milioane de lire sterline constituie ceea ce se numește “plată neloială”. Purtătorul de cuvânt al lui Blatter, Klaus Stöhlker, a declarat că cei 79 de ani trebuiau să fie informați despre sancțiunea recomandată dar a fost “profund surprins” să afle de ce se confruntă cu Platini. Ambii bărbați au în prezent o suspendare provizorie de 90 de zile.Stöhlker a susținut, de asemenea, că comisia de etică nu a avut autoritatea de al interzice: “Dl Blatter a fost ales de congresul Fifa și numai congresul își poate înlătura puterea.”

avocatul Thibaud d’Alès spunând că interdicția recomandată pe viață este un “scandal pur” și “disproporționat”, menit să elimine oferta sa de înlocuire a lui Blatter în funcția de președinte. Există, totuși, un precedent pentru Curtea de Arbitraj pentru Sport, care susține o interdicție de viață împotriva corupției, împotriva lui Vernon Manilal Fernando, asociat apropiat al Bin Hammam din Qatar din Sri Lanka.