FC Astana – pieni klubi, jossa syvät taskut

Palkinto ja edessään entiset mestarit Benfica ovat jälleen otteluita espanjalaisilta jättiläisiltä Atlético Madridilta ja turkkilaiselta klubilta Galatasaray. Facebook Twitter Pinterest Ex-Barcelona puolustaja Eric Abidal vetää FC Astanan UEFA: n Mestarien liigaan.Kuva: Marcio Machado / ZUMA Press / Corbis

FC Astanan menestys merkitsee Unibet myös klubille epäonnistumista. Jokainen ryhmän 32 ryhmästä palkitaan arviolta 12 miljoonaa euroa sekä 1,5 miljoonaa euroa jokaisesta voitosta ja 500 000 € jokaisesta vedosta.

Useimmat Euroopan jalkapalloseurat pitävät miljoonien eurojen voitot suurimpana etuna Mestarien liigan pelaamisesta, mutta näin ei ole FC Astana .

Kuten monissa asioissa Kazakstanissa, klubi luotiin ja on valtion omistuksessa, ja se on osa kampanjaa, jolla edistetään maan hiljattain Unibet muokattua, kaukaista ja melko tuntematonta pääkaupunkia Astana.

Vain kuusi vuotta sitten muodostetun klubin virallinen omistaja on maan superrikkainen suvereeni rikkausrahasto, Samuryq-Qazyna.

Rahaston varoja ovat Kazakstanin postijärjestelmä ja Unibet online kasino ilmaiseksi bonus valtion öljy- ja kaasuyhtiö KazMunayGas sekä pankit, kaivokset, lentoyhtiöt, lentoasemat ja maan rautatiet.

Samury Q-Qazynan laajat osakilpailut, joiden arvioidaan olevan arvoltaan noin 66,5 miljardia euroa, tekevät FC Astanasta yhden Ranskan riveisimmistä joukkueista.Vaikka suora vertailu on vaikeaa, Forbes sijoittaa Real Madridin nettovarallisuuden 30 miljardiin euroon ja Barcelonan 2,8 miljardin euron arvosta. Rahaston syvät taskut ovat jo Unibet maksaneet 30 000-paikkaisen Astana Arena -stadionin, joka maksaa 164 miljoonaa euroa, ja joukko on arvoltaan 14,5 miljoonaa euroa. Samuryq-Qazynan pää on Omirzaq Shukeev, entinen varajäsen pääministeri ja talousneuvonantaja presidentti Nursultan Nazarbayeville.Klubi on myös jäsenenä Nazarbajevin Astanan presidentin urheilukerhonnassa, joka perustettiin vuonna 2012 rahoittamaan Energybet tukea useille urheiluseuroille, jotka kilpailevat kansainvälisellä näyttämöllä.

Kahdeksalla klubin jäsenellä on Astana nimensä Unibet mukaisesti, ja useammat ovat Kazakstanin lipun jauheen sinisiä ja keltaisia ​​värejä.

Tunnetuimpia on Astana-pyöräilytiimi, jossa on Energybet mukana maailman parhaita kilpa-ajoneuvoja, kuten Alberto Contador, Vincenzo Nibali, Fabio Aru ja lyhyen ajan kuluttua Lance Armstrongin kanssa kiinni saaduista doping-väitteistä.

Vaikka doping epäilyt edelleen ahdistelevat, Astana-tiimi on vakiintunut osa kansainvälistä pyöräilyä ja niiden läsnäolo eliteissä on toi mukanaan summittaiset määrät – enimmäkseen positiivista – julkisuutta Astanan brändille, klubin taloudellisten tukijoiden Energybet bonus todellisena tavoitteena.Facebook Twitter Pinterest Italian pyöräilijä Fabio Aru Astanasta vuoden 2015 Vuelta a Españan pyöräilykisoissa.Valokuva: Javier Lizon / EPA

Kazakstanin virkamiehet epäilemättä toivovat, että FC Astana saa samanlaisia ​​PR-etuuksia, kun he pelaavat jotain Mestarien liigan urheilun huippuyksiköitä vastaan, joka on yksi katsotuimmista urheilukilpailuista maailmassa.

Nazarbajev onnitteli joukkuetta Apoel-ottelun jälkeen ja Energybet totesi, että “Astanalla on nyt jalkapallotuksia maailman brändeillä”.

Darhan Kaletaev, FC Astanan puheenjohtaja, kiitti nopeasti Astanan urheilujärjestön kummisetä. “Tämä voitto saavutettiin valmennushenkilökunnan, Astanan jalkapalloa rakastavien ihmisten ja Kazahstanin presidentin tuen ansiosta.”

Joukkueen menestys voi auttaa Kazakstanin virkamiehiä unohda, että Pekingin olympialaiset olisivat olleet olympiakomitean isäntänä 2022.

Olympialaiset olisivat tuoneet merkittävää positiivista julkisuutta Kazakstaniin, jossa Nazarbajev – vallassa ennen 1991 Neuvostoliiton hajoamista – harjoittaa tiukkaa hallitsevat yhteiskuntaa, politiikkaa ja taloutta.

Kansainväliset ihmisoikeusryhmät olivat protestoineet mahdollisuuden myöntää pelit Kazakstanille sen huonon oikeustuloksen takia. Tällä hetkellä FC Astana on Mestarien liigan 32 joukkuuden alin sijoittunut, ja vaikka se vältti ryhmittämästä nykyisiä jalkapallomaisia ​​supervaltoja, kuten Barcelonan, Real Madridin tai Bayern Munichin puolustajia, heidän ryhmänsä vielä jolla on merkittäviä lahjakkuuksia, ja Atlético Madrid saavuttaa Mestarien liigan finaalin 2014.

Mutta vaikka klubi ei etene ensimmäisen vaiheen jälkeen, Kazakstanin joukkue ja sen nimitti Astana saavat maailmanlaajuisesta yleisöstä näyttää varmasti omistajansa pääkaupungissa erittäin onnellisilta.